Historien om Metallica del 2

mettsss

90-tallet ble en brytningstid for Metallica hvor de fikk masser av nye fans, men samtidig mistet mange på veien.

Fansen splittes

Etter at Cliff Burton mistet livet på tragisk vi i en bilulykke i Sverige var bandet langt nede. Tanken på å måtte erstatte sin gode venn med en annen var vanskelig å svelge for samtlige bandmedlemmer. Jason Newsted som kom inn fikk dermed en svært tøff oppgave da det til slutt var han som fikk jobben. Det er tydelig at Newsted ikke er inne i varmen enda på deres første innspilling med ny line up. Fansen ble møtt med en vegg av lyd, hovedsakelig gitar og trommer, bassen var så langt bak i miksen at den knapt var hørbar.  Bandet laget også sin første video til denne innspillingen, den var til det mørke og flerdimensjonale eposet One.

Deler av fansen hadde vanskeligheter med å akseptere at Metallica tok et steg i en kommersiell og laget video til en singel, denne fraksjonen skulle få enda mer vann på mølla da bandets neste album kom ut i 1991.

Metallica gav da ut et selvtitulert album som etter hvert fikk navnet The Black Album på folkemunne. De hadde da knyttet til seg produsenten Bob Rock, som sto for en mye mer radiovennlig tilnærming enn det Flemming Rasmussen hadde gjort. Det var også denne utgivelsen som for alvor gjorde Metallica til et viden kjent navn, spesielt balladen Nothing Else Matters ble en hit hos dem som aldri hadde forutsetninger for å like harde låter som Master of Puppets. De la ut på en felles turné med Guns N’ Roses og spilte nærmere 300 shows i løpet av tre år. På tross av at dette albumet for alvor deler fansen på midten –  dem som liker det gamle Metallica og dem liker det nye, står det igjen som en milepæl i ikke bare Metallicas historie, men musikkhistorien som helhet.